Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką w pół godziny

0 (0 ocen)

Mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    0,5 kilograma mąki pszennej

    0,5 szklanki ciepłego mleka

    50 gram drożdży

    2 jajka

    4 łyżki cukru

    0,5 kostki margaryny

    Kruszonka:

    150 gram maki pszennej

    80 gram cukru

    100 gram masła

    Dodatkowo:

    kilka łodyg rabarbaru

    kilka łyżek cukru

    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką w pół godziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy .
  • przygotowanie 2. Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy na drożdżówkach ,posypujemy niewielką ilością cukru.Pozostawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • przygotowanie 3. Z mąki ,cukru i masła robimy kruszonkę , posypujemy drożdżówki . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować