Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Skoro sezon na rabarbar, muszą być drożdżówki ,pyszne lekko kwaśne z kruszonką

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto :

    mąka 3 szklanki

    drożdże 50 gram

    ciepłe mleko 1/2 szklanki

    masło 1 łyżka

    jajka 3 sztuki

    cukier 1/2 szklanki



    kruszonka:


    mąka 4 łyżki

    masło 2 łyżki

    cukier 2 łyżki

    nadzienie:

    dżem z rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z rabarbarem, kruszonką i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruszonka :

    mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki, dosypać cukier i wymieszać.
  • 2. rozczyn :

    drożdże kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam
  • 3. następnie :
    jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem ,mleko dolewam w trakcie wyrabiania ,po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz.Następnie ciasto lekko rozwałkować , wycinać krążki, odkładać na blaszkę ,po 15 minutach literatką robimy na środku wgłębienie, napełniamy dżemem ,tak przygotowane bułki odstawiamy na 10 minut , wierzch posypujemy kruszonką ,pieczemy w 180 st.15-20 minut,po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować