Drożdżówki z prażonymi, domowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na poczatku należy przygotować jabłka, które kroi się na małą kostkę, smaży na łyżce masła plus cukier i cynamon. Gotujemy do miękkości.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą konsystencję.( jesli się klei można podsypać odrobiną mąki). Nastepnie odstawiamy wyrobione ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jak zrobić warkocz z JABŁKAMI : Wyrośnięte ciasto jeszcze trochę wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, nakladamy jabłka i zwijamy od dłuższego boku w roladę. Następnie kroimy po środku wzdłuż , powstaną dwa długie paski, które przekręcamy nacięciem do góry i zaplatamy.
Ja zrobiłam jeszcze okrągłe drożdżówki( dzieliłam na kulki, które spłaszczałam). Wierzch drożdżówek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Najlepsze w tym samym dniu :)
Komentarze