Drożdżówki z prażonymi, domowymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyszne drożdżowe ciasto w formie tradycyjnych drożdżówek bądź warkocza drożdżowego.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki :
    2 szklanki mąki pszennej
    1 opak.suchych drożdży
    2 łyżki cukru
    4 łyżki oliwy
    1 jajko
    0.5 szklanki mleka
    Nadzienie :
    5 jablek( 2 lyzki cukru plus cynamon)
    plus jajko( do posmarowania wierzchu).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżówki z prażonymi, domowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na poczatku należy przygotować jabłka, które kroi się na małą kostkę, smaży na łyżce masła plus cukier i cynamon. Gotujemy do miękkości.
    Ciasto:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą konsystencję.( jesli się klei można podsypać odrobiną mąki). Nastepnie odstawiamy wyrobione ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Jak zrobić warkocz z JABŁKAMI : Wyrośnięte ciasto jeszcze trochę wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, nakladamy jabłka i zwijamy od dłuższego boku w roladę. Następnie kroimy po środku wzdłuż , powstaną dwa długie paski, które przekręcamy nacięciem do góry i zaplatamy.
    Ja zrobiłam jeszcze okrągłe drożdżówki( dzieliłam na kulki, które spłaszczałam). Wierzch drożdżówek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
    Najlepsze w tym samym dniu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować