Drożdżówki z Nutellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe, zaskoczą rodzinę wyglądem i zachwycą smakiem

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki:
    1/2 paczki suszonych drożdży
    2 średnie jajka
    200 ml mleka
    550 gramów mąki orkiszowej tortowej
    100 gramów masła
    Łyżka cukru
    Ekstrakt waniliowy
    Około 15 łyżeczek Nutelli

    Na lukier Sok z jednej dużej pomarańczy
    6 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo
    2 łyżki mleka

Drożdżówki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fvtunq 1. W garnuszku topię masło, dodaję mleko, chwilę studzę.
    Przesiewam mąkę, dodaję do niej drożdże, cukier, jajka, wanilię i mleczny płyn. Dokładnie zagniatam ciasto-nie może kleić się do rąk. Trwa to około 5-7 minut. Po tym czasie przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na godzinę.
    Raz jeszcze zagniatam ciasto. Odrywam około 15 kulek, każdą wałkuję na prostokąt. Na środku rozsmarowuję nadzienie z Nutelli. Ciasto składam jak naleśnik, lekko wałkuję, a następnie rozcinam przez środek-zostawiam z jednej strony około 1 cm. Następnie skręcam ciasto, i formuję z niego ślimaka.
  • image-0usl9k6 2. Drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję odrobiną mleka i zostawiam na kwadrans. Następnie piekę drożdżówki przez 20-22 minuty w 185 stopniach. Po wystudzeniu smaruję lukrem pomarańczowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy