Drożdżówki z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, cukier, drożdże, mieszamy, zostawiamy na 10 minut żeby zaczęły pracować.
Dosypujemy mąkę, wbijamy jaja. Masło, sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
W miarę potrzeby dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości
/ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.
W tym czasie płuczemy i osączamy maliny.
Przygotowujemy kruszonkę – wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części, z każdej części formujemy kulkę,
układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy.
Odstawiamy drożdżówki do ponownego wyrośnięcia.
Gdy podwoją objętość, w każdej bułce robimy wgłębienie dnem szklanki,
zrobi się miejsce na maliny.
Do każdej drożdżówki wkładamy po 4-5 malin, posypujemy kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu na wierzchu drożdżówek układamy resztę malin.
Smacznego!
Komentarze