Drożdżówki z malinami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są świetne, szybko znikają, cudnie wyglądają :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • DROżDżOWE CIASTO:
    - mąka: 3 szklanki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - miekkie masło: 60 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - suche drożdże: 7 gramów
    - maliny: 300 gramów
    - sól: 1 szczypta
    KRUSZONKA:
    - cukier: 0.25 szklanki
    - masło: 50 gramów
    - mąka: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie:
    Do miski wlewamy mleko, cukier, drożdże, mieszamy, zostawiamy na 10 minut żeby zaczęły pracować.

    Dosypujemy mąkę, wbijamy jaja. Masło, sól i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
    W miarę potrzeby dosypujemy mąki.

    Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości
    /ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam do podwojenia objętości/.

    W tym czasie płuczemy i osączamy maliny.

    Przygotowujemy kruszonkę – wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę.

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 12 części, z każdej części formujemy kulkę,
    układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy.

    Odstawiamy drożdżówki do ponownego wyrośnięcia.
    Gdy podwoją objętość, w każdej bułce robimy wgłębienie dnem szklanki,
    zrobi się miejsce na maliny.
    Do każdej drożdżówki wkładamy po 4-5 malin, posypujemy kruszonką.

    Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni i pieczemy 20 minut.
    Po upieczeniu na wierzchu drożdżówek układamy resztę malin.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować