DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM I DŻEMEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Miękkie drożdżówki, które utrzymują swoją świeżość przez kilka dni. Proste w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 600 g
    drożdże świeże 24 g
    sól 1 łyżeczka
    ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml
    cukier 100 g
    rozpuszczone masło 50 g
    gotowa masa makowa lub domowej roboty 350-400 g
    dżem (u mnie truskawkowy, domowej roboty) ok 10 łyżek
    Na lukier:
    cukier puder 200 g
    gorąca woda ok 2 łyżki
    sok z cytryny 1 łyżeczka lub kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki
    barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z makiem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże z 2 łyżeczkami cukru mieszam aż się połączą, następnie dodaję ok 50 ml ciepłego mleka, 2 płaskie łyżki mąki i dokładnie mieszam aby nie było grudek. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.**
    2. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, resztę mleka czyli 300 ml, rozpuszczone masło, i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny.
    3. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę posypaną mąką, dzielę na dwie części a następnie rozwałkowuję kolejno części w kształt prostokąta.
    4. Rozwałkowane ciasto cienko smaruję dżemem a na to masę makową (warstwa ok 0,5 cm).
    5. Zwijam w rulon i kroję w paski o szerokości ok 1,5-2 cm
    6. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je roztrzepanym jajkiem.
    7. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 13-15 minut (czasami dłużej, zależy od piekarnika)
    8. Gdy drożdżówki ostygną polewam je lukrem (cukier puder zalewam gorącą woda i sokiem z cytryny, ja odłożyłam sobie do drugiej miski troszkę i zabarwiłam na czerwono i muszę powiedzieć, że nawet fajnie wygląda kolorowy lukier :) )

Porady

**Wszystkie składniki podane w pkt 1 odejmuję z przepisu. Podane proporcje wystarczą na ok 30 drożdżówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować