Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

pyszne domowe drożdżóweczki

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    250 g masła
    3 łyżki cukru
    10 dag drożdży
    200 g śmietany kwaśnej 18 %
    4 żółtka
    1 puszka masy makowej
    lukier

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozkruszyć do garneczka, dodać do nich cukier i 2 łyżki śmietany. Dokładnie razem wymieszać. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać resztę śmietany, rozpuszczone masło, żółtka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem wyrobić starając się dobrze napowietrzyć ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować. Masę makową podzielić na pół. Jedną połową posmarować jedną część ciasta a druga połową drugą część ciasta. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasto zwinąć do środka jak roladę. Następnie powstały wałek pociąć na trójkąty. Środek każdego trójkąta przygnieść np. okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 180 - 200 st C. Po upieczeniu ostudzić i polać z wierzchu lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy