Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

Pyszne mięciutkie i rewelacyjnie pachnące drożdżówki :) Uwaga, szybko znikają :D

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    8 g suchych drożdży
    100 g cukru
    2 jajka
    170 ml mleka
    70 g margaryny
    szczypta soli

    900 g masy makowej
    100 g wiórek kokosowych

    1 jajko do posmarowania

    lukier :
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody


Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z makiem 1. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać cukier,sól,jajka i mleko. Wymieszać. Następnie dodać roztopioną margarynę.
    Z tych składników wyrobić dokładnie ciasto. Kulę z ciasta włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na prostokąt,posmarować masą makową i posypać wiórkami kokosowymi. Zwinąć ciasno roladę i pokroić na ukos. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.
  • Drożdżówki z makiem 2. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku każdej lekko naciskać drewnianą łopatką. Drożdżówki posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać wystudzone drożdżówki.

Komentarze

Podobne przepisy