Drożdżówki z konfiturą figową

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, waniliowe drożdżówki z konfiturą figową są zapewne jedną z ulubionych słodkich przekąsek św. Mikołaja. Moja rodzina uwielbia je jadac na śniadanie ze szklanką kefiru lub ciepłego mleka.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE::
    - mąka pszenna (tortowa): 550 gramów
    - drożdże: 25 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko (1,5 % w temp. 37 stopni C): 80 mililitrów
    - masło: 70 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
    DODATKI::
    - konfitura figowa (lub dżem z fig): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury

Drożdżówki z konfiturą figową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier, dodać drożdże,wymieszać z ciepłym mlekiem, zasypać 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 2. Masło rozpuścić w garnku, odstawić, aby wystygło.
  • 3. Mąkę przesiać przez sito. Dodać rozczyn drożdży, resztę mleka,ekstrakt waniliowy,masło i jajka, wyrobić ciasto (czas wyrabiania 10 minut). Przykryć ściereczką,odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Ciasto ponownie wyrobić na blacie lekko podsypanym mąką pszenną. Podzielić na 12-14 części. Uformować okrągłe placki, w każdym placku wycisnąć palcami zaglębienie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 5. W zagłębienia drożdżówek nałożyć po 2 łyżki konfitury figowej.
  • 6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej umieścić drożdżówki,w odstępach 3 cm. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować