Pyszne, waniliowe drożdżówki z konfiturą figową są zapewne jedną z ulubionych słodkich przekąsek św. Mikołaja. Moja rodzina uwielbia je jadac na śniadanie ze szklanką kefiru lub ciepłego mleka.
Drożdżówki z konfiturą figową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać cukier, dodać drożdże,wymieszać z ciepłym mlekiem, zasypać 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
2.Masło rozpuścić w garnku, odstawić, aby wystygło.
3.Mąkę przesiać przez sito. Dodać rozczyn drożdży, resztę mleka,ekstrakt waniliowy,masło i jajka, wyrobić ciasto (czas wyrabiania 10 minut). Przykryć ściereczką,odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
4.Ciasto ponownie wyrobić na blacie lekko podsypanym mąką pszenną. Podzielić na 12-14 części. Uformować okrągłe placki, w każdym placku wycisnąć palcami zaglębienie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
5.W zagłębienia drożdżówek nałożyć po 2 łyżki konfitury figowej.
6.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej umieścić drożdżówki,w odstępach 3 cm. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Komentarze