Drożdżówki z jagodami i lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne, domowe drożdżówki z jagodami, które rozpływają się w ustach i odrobiną słodyczy w postaci lukru.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    250 ml mleka
    525 g mąki pszennej
    szczypta soli
    80 g masła
    2 jajka

    Dodatkowo :
    ok. 300 g jagód

    Lukier :
    ½ szklanki cukru pudru
    1 ½ łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z jagodami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszam do większej miski, dodaję cukier, podgrzane mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące!) i 1 łyżkę mąki, mieszam aż składniki się rozpuszczą. Odstawiam na 15 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję szczyptę soli, gotowy zaczyn, wystudzone masło i 1 jajko. Mieszam łyżką, kiedy ciasto zbije się w kulkę, przekładam je na blat i wyrabiam kilka minut, aż będzie gładkie. Wówczas umieszczam je z powrotem w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę ciasto na 8-10 równych części. Z każdej formuję kulkę, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robię porządne wgłębienie, w które wkładam jagody delikatnie je dociskając. Brzegi drożdżówek smaruję lekko roztrzepanym jajkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut (aż się zarumienią). Wyciągam i odstawiam. Wystudzone drożdżówki lukruję – do cukru pudru wlewam mleko, dokładnie mieszam, nakładam za pomocą łyżki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować