Drożdżówki z jagodami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszam do większej miski, dodaję cukier, podgrzane mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące!) i 1 łyżkę mąki, mieszam aż składniki się rozpuszczą. Odstawiam na 15 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję szczyptę soli, gotowy zaczyn, wystudzone masło i 1 jajko. Mieszam łyżką, kiedy ciasto zbije się w kulkę, przekładam je na blat i wyrabiam kilka minut, aż będzie gładkie. Wówczas umieszczam je z powrotem w misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę ciasto na 8-10 równych części. Z każdej formuję kulkę, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robię porządne wgłębienie, w które wkładam jagody delikatnie je dociskając. Brzegi drożdżówek smaruję lekko roztrzepanym jajkiem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut (aż się zarumienią). Wyciągam i odstawiam. Wystudzone drożdżówki lukruję – do cukru pudru wlewam mleko, dokładnie mieszam, nakładam za pomocą łyżki.
Komentarze