Drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść ciasto uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia.
Na każdym placuszku ułożyć porcję jagód.
2.Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek.
Z podanej porcji ciasta powinno wyjść 12 drożdżówek.
Komentarze