REKLAMA

Drożdżówki z jagodami i lukrem

wyświetlono: 111 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne drożdżóweczki z jagodami, robię je w sezonie jagodowym, ale również poza sezonem, wtedy używam mrożonych

opublikowany: 25.08.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    4 żółtka
    10 dkg masła
    szczypta soli

    Dodatkowo
    jagody
    cukier
    jajko do posmarowania
    lukier do polania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z jagodami 1. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami, masło stopić.

    Do pozostałej mąki wymieszanej z solą, dodajemy roztrzepane żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

    Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Jak ciasto wyrośnie , bierzemy część , rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na wysmarowanej tłuszczem formie, robimy wgłębienia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy jagody wymieszane z cukrem.
  • Drożdżówki z jagodami 2. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 220 stopni.
  • Drożdżówki z jagodami 3. Przed podaniem drożdżówki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Drożdżówki z jagodami

Pulchniutkie, miodowe, pyszne :-))

kategoria: bułki drożdżówka jagodzianki Desery opublikowany: 20.03.2015 | wyświetlono: 5427 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE