Drożdżówki z jagodami i lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżóweczki z jagodami, robię je w sezonie jagodowym, ale również poza sezonem, wtedy używam mrożonych

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    5 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    4 żółtka
    10 dkg masła
    szczypta soli

    Dodatkowo
    jagody
    cukier
    jajko do posmarowania
    lukier do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Do kawy Drożdżówka Desery

Drożdżówki z jagodami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z jagodami 1. Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki mleka robimy rozczyn, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier roztrzepać z żółtkami, masło stopić.

    Do pozostałej mąki wymieszanej z solą, dodajemy roztrzepane żółtka z cukrem, wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

    Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Jak ciasto wyrośnie , bierzemy część , rozwałkowujemy, wycinamy kółka, układamy na wysmarowanej tłuszczem formie, robimy wgłębienia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy jagody wymieszane z cukrem.
  • Drożdżówki z jagodami 2. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 220 stopni.
  • Drożdżówki z jagodami 3. Przed podaniem drożdżówki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować