Drożdżówki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne drożdżóweczki pochodzące z przepisu mojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • -0,5 kg mąki
    -2 szklanki ciepłego mleka
    -100 g margaryny lub masła
    -40 g świeżych drożdży
    -niecała szklanka cukru
    -ok 5 sporych jabłek
    -łyżeczka cynamonu

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić tłuszcz, dodać szklankę mleka, łyżkę cukru,drożdże, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 min.
    Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać pozostałe mleko, cukier, mąkę, wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, zasypać cynamonem i cukrem do smaku.
    Po wyrośnięciu ciasto rwać na kawałeczki, formować kuleczki, wkładając do środka nadzienie jabłkowe.
    Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
    Posmarować mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły. Piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.
    Po wystudzeniu można posypać bułeczki cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać mąki. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodać mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy