Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić tłuszcz, dodać szklankę mleka, łyżkę cukru,drożdże, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży, dodać 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 min.
Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać pozostałe mleko, cukier, mąkę, wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, zasypać cynamonem i cukrem do smaku.
Po wyrośnięciu ciasto rwać na kawałeczki, formować kuleczki, wkładając do środka nadzienie jabłkowe.
Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Posmarować mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły. Piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu można posypać bułeczki cukrem pudrem.
Smacznego!
Porady
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać mąki.
Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodać mleka.
Komentarze