Drożdżówki z gruszkami i kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie.Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni!Gorąco polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    ( 10 szt )

    ROZCZYN:

    * drożdże – 30 g

    * cukier – 25 g

    * mąka pszenna – 50 g

    * mleko – 150 ml

    CIASTO :

    * mąka pszenna – ok. 350 g

    * cukier – 25 g

    * sól – 1 szczypta

    * masło – 100 g

    * żółtko – 1 szt

    NADZIENIE:

    * mleko – 500 ml

    * kasza manna błyskawiczna – 6-7 łyżek

    * cukier wanilinowy – 1 op

    * soczyste gruszki – 2 szt

    KRUSZONKA:

    * mąka pszenna – 50 g

    * masło – 50 g

    * cukier puder – 30 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z gruszkami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    ROZCZYN :

    Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

    Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

    CIASTO :

    Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.

    Dodajemy cukier i schłodzone masło.

    W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.

    Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.

    Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.

    NADZIENIE :

    Na zimne mleko wsypujemy kaszkę mannę.

    Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu , aż zacznie się gotować.

    Dodajemy cukier wanilinowy , dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy.

    KRUSZONKA :

    Mąkę , masło i cukier wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę.

    CAŁOŚĆ :

    Przygotowane ciasto drożdżowe dzielimy na ok. 10 kawałków.

    Każdy delikatnie wyrabiamy i tworzymy podstawę drożdżówek z delikatnym wgłębieniem na nadzienie.

    Wkładamy tam łyżkę kremu z kaszki manny i układamy plasterki gruszek.

    Posypujemy kruszonką.

    Boki smarujemy odrobiną mleka.

    Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.

    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Gruszki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować