Drożdżówki z dżemem i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Mąkę łączymy z cukrem, drożdżami, skorka cytrynowa, dodajemy żółtka, wodę i mleko. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i bardzo dokładnie miesimy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 godzinę. Następnie formujemy kulki z ciasta. Każdą kulkę rozpłaszczamy w rękach, nadziewamy dżemem i zlepiamy. Układamy na blaszkę i odstawiamy na 40 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w mleku, mieszamy. Polewamy upieczone bułeczki.
Porady
Do nadzienia doskonale będzie pasowała również marmolada lub konfitura o ulubionym smaku.
Komentarze