Drożdżówki z dżemem i polewą czekoladową

0 (0 ocen)

Uwielbiam domowe drożdżówki. Trzeba im poświęcić trochę czasu, ale moim zdaniem zdecydowanie warto:-)

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna 6,5 szklanki
    mleko 2 % 1 szklanka
    woda ciepła 1 szklanka
    cukier drobny pol szklanki
    maslo 200 g
    skórka z cytryny 3 łyżki
    drożdże suche 2 łyżeczki
    sól
    żółtko jaja 2 szt
    nadzienie
    dżem malinowy 1 mały słoik

    polewa:
    czekolada mleczna 1 tabliczka
    mleko 3,2% 6 łyżek
    dodatkowo:
    jajko 1 szt.

Drożdżówki z dżemem i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Mąkę łączymy z cukrem, drożdżami, skorka cytrynowa, dodajemy żółtka, wodę i mleko. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i bardzo dokładnie miesimy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 godzinę. Następnie formujemy kulki z ciasta. Każdą kulkę rozpłaszczamy w rękach, nadziewamy dżemem i zlepiamy. Układamy na blaszkę i odstawiamy na 40 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny.
    Czekoladę rozpuszczamy w mleku, mieszamy. Polewamy upieczone bułeczki.

Porady

Do nadzienia doskonale będzie pasowała również marmolada lub konfitura o ulubionym smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy