Drożdżówki z czereśniami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pysznie letnie drożdżówki idealne na piknik

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
    25 g drożdży świeżych
    jajko
    60 g masła roztopionego
    4 łyżki cukru + łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    pół szklanki ciepłego mleka
    300 g wypestkowanych czereśni

    kruszonka:
    szklanka mąki
    80 g cukru
    80 g masła

Drożdżówki z czereśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 5 minut aż podrosną (tak powstaje zaczyn).
    Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól - dodać zaczyn, jajko i stopione masło.
    Zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera gładkie i elastyczne ciasto.
    Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
    Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w nie), zagnieść, odrywać małe kawałki, z których formować kulki.
    Kulki kłaść na blasze z papierem do pieczenia i lekko je spłaszczać - odstawić na 10 minut.
    Dnem szklanki mniejszym niż nasze drożdżówki dociskać ciasto by powstało miejsce na owoce - i właśnie w te wnęki wrzucamy czereśnie (bez pestek!).
    Zagnieść składniki na kruszonkę, posypać nią każdą drożdżówkę.
    Piec przez 20 minut w temp. 200 st.C.
    Ostudzone można polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy