Drożdżówki z czereśniami

0 (0 ocen)

Z owocami z ogródka :)

Składniki:

  • zaczyn:
    2 dkg drożdży
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    3 łyżek mąki
    ciasto:
    2 szklanki mąki
    2 jaja
    1/2 szklanki mleka
    1/4 kostki margaryny
    3 łyżki cukru

    dodatkowo:
    2 szklanki wypestkowanych czereśni

Drożdżówki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • w piecu 2. Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić, 1 białko zostawić w miseczce) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość wyjąc z miski, rozwałkować i pociąć na kwadraty, posmarować roztrzepanym białkiem i wierzchu ułożyć czereśnie. Skleić przeciwległe rogi. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy