Drożdżówki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
2.Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić, 1 białko zostawić w miseczce) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość wyjąc z miski, rozwałkować i pociąć na kwadraty, posmarować roztrzepanym białkiem i wierzchu ułożyć czereśnie. Skleić przeciwległe rogi. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze