Drożdżówki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
2.Czereśnie:
Umyte,osuszone i pozbawione pestek czereśnie przełożyć do rondelka. Dodać 1/4 szklanki wody, erytrol i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać mąkę ziemniaczaną ( wcześniej wymieszać ją z wodą). Stale mieszając gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
3.Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, dodać erytrol,masło i migdały. Rozetrzeć wszystko w palcach.
4.Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić. Podzielić ciasto na 8 porcji. Każdą porcję podzielić uformować w kulę, którą lekko rozplaszczyc. Dno płaskiej szklanki oprószyć mąką i zrobić zagłębienie w cieście, do którego włożyć czereśnie. Posypać kruszonką i odłożyć na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Komentarze