Drożdżówki z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowe drożdżówki zawsze najlepsze, zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki typ 650

    2 jajka

    40 g cukru

    1 opakowania drożdży instant

    80 g miękkiego masła

    Ok. 150 ml mleka

    Szczypta soli


    Kruszonka:

    20 g masła

    20 g mąki

    20 g erytrolu


    Dodatkowo:

    200 g czereśni bez pestek

    1 czubata łyżka erytrolu

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej +1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Czereśnie:

    Umyte,osuszone i pozbawione pestek czereśnie przełożyć do rondelka. Dodać 1/4 szklanki wody, erytrol i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać mąkę ziemniaczaną ( wcześniej wymieszać ją z wodą). Stale mieszając gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 3. Kruszonka:

    Do miski wsypać mąkę, dodać erytrol,masło i migdały. Rozetrzeć wszystko w palcach.
  • 4. Wykonanie:

    Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić. Podzielić ciasto na 8 porcji. Każdą porcję podzielić uformować w kulę, którą lekko rozplaszczyc. Dno płaskiej szklanki oprószyć mąką i zrobić zagłębienie w cieście, do którego włożyć czereśnie. Posypać kruszonką i odłożyć na 15 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować