Drożdżówki z cynamonowym serkiem

  • wyświetlono: 66 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj mam dla Was pyszne domowe drożdżówki z białym serem. Do sera dodałam cynamonu i wyszło bardzo pachnąco i pysznie. Drożdżówki można zabrać na piknik czy na podwieczorek w ogrodzie. Do tego kubek mleka czy ulubionej kawy. Upieczcie koniecznie takie drożdżówki, a ja udanych wypieków Wam życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
2 łyżeczki cukru

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
3 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki oleju
pół szklanki ciepłego mleka

Na serek:
25 dag sera białego półtłustego
2 jajka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cynamonu mielonego
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z cynamonowym serkiem

  • Rozczyn.1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto.2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i cukier puder, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto.
  • Ciasto.3. Ciasto: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Serek.4. Serek: Do sera wbijamy jajka, wsypujemy budyń w proszku, dodajemy oba cukry i cynamon, następnie rozcieramy widelcem.
  • Formowanie.5. Formowanie drożdżówek: Z wyrośniętego ciasta odkrawamy porcje ciasta. Każdą porcję ciasta formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy ( wgłębienie można zrobić dnem szklanki wciskając ją w ciasto ) formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie.
  • Do pieczenia.6. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.
  • Pieczenie.7. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Podajemy.8. Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 3 blaszki drożdżówek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serdrożdżowecynamondrożdżeser białydrożdzówkipieczonepiknikz piekarnikadomowe drożdżówkicynamonowe drożdżówkidrożdżówki z białym serem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówka bez wyrabiania z owocami i cynamonową kruszonką

Dodane przez: Bilcia

Drożdżówka bez wyrabiania z cynamonową kruszonką...

Pyszne, proste ciasto drożdżowe...

Drożdżówki cynamonowe

Dodane przez: Holga96

Norweskie drożdżówki cynamonowe

Przysmak rodem z tradycyjnej norweskiej...

Drożdżówki z serkiem wiejskim, czerwoną porzeczką i kruszonką

Dodane przez: akrobatka22

Drożdżówki z serkiem wiejskim, czerwoną porzeczką...

Żadnych wyszukanych składników......

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Marcelina

Drożdżówki z serem

Przepyszne, śmietankowe drożdżówki...

Zakręcone cynamonowe drożdżówki

Dodane przez: Anyzkowo

Zakręcone cynamonowe drożdżówki

pyszna na drugie śniadanie

image-0v52mx7

Dodane przez: KuchniaPoli

Zakręcone drożdżówki z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe...