Drożdżówki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo, bardzo polecam Wam takie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    pół szklanki ciepłej wody

    Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    około pół szklanki ciepłej wody

    Nadzienie:
    1 średnia cukinia
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    olej do smażenia
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    zioła prowansalskie według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Przekąski

Drożdżówki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, wodą i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, olej i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając, następnie dajemy całą zawartość pomidorów z puszki. Całość dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie, nadmiar płynu odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając. Nadzienie studzimy.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 5. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. Podajemy i smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Drożdże Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować