Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką z twarożku

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pulchne , wypełnione po brzegi , domowe drożdżówki z oryginalną twarożkową kruszonką . Domownicy byli zachwycenie wypiekiem który raz dwa zniknął z talerza . Bułeczki wyszły lekko słodkie , mięciutkie z rozpływającym się w ustach nadzieniem który co kęs zachęcał do sięgnięcia po więcej.

martyna

Składniki

( z podanych składników wychodzi około 12 drożdżówek)
Zaczyn:
25g świeżych drożdży
200 ml. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
400g mąki pszennej
2 żółtka
100g roztopionego masła 82%
100g cukru
Nadzienie:
250 g. truskawek
Budyń:
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła 82%
Kruszonka:
250 g chudego twarogu
2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką z twarożku

  • 1. Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę. Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.
  • 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)
    Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
  • 3. Budyń:Zawartość saszetki mieszamy w szklance mleka , resztę zagotowujemy z masłem i cukrem.
    Dodajemy rozprowadzony proszek , energicznie mieszamy do powstanie gęstej , jednolitej masy.
  • 4. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , każdą przekrawamy na pół.
  • 5. Kruszonka: Twaróg rozcieramy w palcach z cukrem do momentu powstania małych gródek.
  • 6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm.
    Wycinamy owalną lub okrągłą małą salaterką drożdżówki.
    Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7. W każdej na środku robimy wgłębienie które wypełniamy budyniem.
    W budyń wbijamy po 4-5 połówek truskawki , wierzch posypujemy kruszonką z twarożku.
  • 8. Pieczemy bułeczki 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Gorące studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakidrożdżówki z budyniemdomowe drożdżówkidrożdżówki z truskawkamitruskawkami i kruszonką z twarożkupulchne drożdżówki z twarożkową kruszonkądrożdżówki z budyniem i truskawkamidomowe bułeczki z truskawkamidrożdżówki z twarogiemkruszonka z twarożku i cukrudrożdżówki z owocami i budyniem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Pyszne połączenie , idealne do...

gotowe

Dodane przez: ziutula

leniwa drożdżówka z truskawkami i kruszonką

drożdżówka nam smakuje z masłem...

Drożdżówki

Dodane przez: Ola1984

Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Domowe drożdżówki są najpyszniejsze....

Drożdżówki z owocami,budyniem i kruszonką

Dodane przez: aniołek19

Drożdżówki z budyniem,owocami i kruszonką

Pulchne,pachnące owocami drożdżówki...

drożdżówka z rabarbarem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

W sezonie majowym najbardziej smakuje...

droz

Dodane przez: dusiowa

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Domowe drożdżówki z truskawkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE