Drożdżówki z budyniem i z michałkami

0 (0 ocen)

Pomimo,że sezon owocowy w pełni, zapraszam na drożdżówki z budyniem:)

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    Skórka z ½ cytryny
    2 opakowania drożdży instant
    55 g margaryny tortowej
    100 ml mleka

    Budyń:

    350 ml mleka
    1 łyżka cukru pudru
    1 budyń śmietankowy bez cukru

    Dodatkowo:

    6 michałków
    2 truflowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Pralinki

Drożdżówki z budyniem i z michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier puder, wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryny. Mleko podgrzać, margarynę roztopić i ostudzić. Do suchych składników dodać roztrzepane w małej miseczce jajka i wymieszać. Stopniowo dodawać margarynę i zacząć wyrabiać ciasto.
  • 2. Następnie partiami dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 4-5 mm.
    Budyń:
  • 3. Budyń:
    Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu używając tylko 350 ml mleka. Ostudzić ( przykryć folią aby nie utworzył się kożuch).
  • image-0kw1yrk 4. Wykonanie:
    Na rozwałkowane ciasto nałożyć zimny budyń ( zostawiając mały pasek marginesu). Cukierki pokroić w kostkę średniej wielkości i rozsypać na całej powierzchni budyniu.
  • image-0835gh9 5. Zwinąć ściśle w roladę i pokroić na kawałki około 1,5- 2 cm. Odłożyć po przykryciem na jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 20-25 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować