drożdżówki z budyniem i śliwkami

  • wyświetlono: 503 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepyszne, łatwe do zrobienia domowe słodkie bułeczki, nie sposób im się oprzeć :)Przepis na około 12 - 15 sztuk.

capri
  • 80min

Składniki

ciasto drożdżowe:
450 gramów mąki pszennej
35 gramów stopionego masła
3 kopiaste łyżki cukru
2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)
1 jajo

nadzienie:
2 paczuszki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( takie po 40 g)
6 łyżek cukru ( z małą górką)
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka
2 łyżki masła
dodatkowo:
około 10 śliwek + około 2 łyżki cukru
1 jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania przepisu:

drożdżówki z budyniem i śliwkami

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
    Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, jajko, tłuszcz, zagniatamy jednolite ciasto.
    Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości.
    W tym czasie wypestkowane połówki śliwek zasypujemy cukrem, mieszamy, by pokrył równomiernie owoce.
    Następnie gotujemy budyń. Z litra mleka odlewamy szklankę, w niej rozprowadzamy proszek budyniowy, cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami masła, kiedy zacznie wrzeć, wlewamy budyń i mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia całości. Budyń studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.

    Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 3 równe części. Dwie odkładamy pod przykrycie, jedną wałkujemy na okrąg o grubości około 1 cm. Wykrawamy krążki o średnicy około 8 - 9 cm centymetrowe, pośrodku robimy zagłębienie na nadzienie. Możemy zrobić je dnem szklanki, lekko dociskając ją na środku krążka, jednak uważajmy by nie przedziurawić spodu.
    W zagłębienie wkładamy budyń ( około 1 łyżki), na wierzch dajemy połówkę śliwki odsączonej z soku.
  • 2. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 5 cm odstępach.
    Czynności powtarzamy do wykończenia całości ciasta.

    Drożdżówki poukładane na blaszce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 15 minut. Po tym czasie brzegi bułeczek smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 20 minut, do zezłocenia.
    Bułeczki można jeszcze oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakidrożdzówkidrożdżówki z budyniemsłodkie bułeczki z budyniem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdzówki z budyniem i suszoną żurawiną.

Dodane przez: sierotka_patrysia

Drożdżówki z budyniem i suszoną żurawiną.

Delikatne, przepyszne drożdżówki...

drożdżówki z budyniem

Dodane przez: monikaT83

Drożdżówki z budyniem i z michałkami

Pomimo,że sezon owocowy w pełni,...

Drożdżówki z serem i śliwką

Dodane przez: benka

Drożdżówki z serem i śliwką

Delikatne drożdżowe ciasto, a na...

PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ

Dodane przez: violast11

PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I NUTELLĄ

Puszyste domowe drożdżówki z budyniem...

Kawowe drożdżówki z budyniem i pomarańczową nutą

Dodane przez: Mienta

Kawowe drożdżówki z budyniem i pomarańczową...

Nie potrafię się zdecydować czy...

Drożdżówki z gruszkami

Dodane przez: beetle

Drożdżówki z gruszkami i budyniem

Wymarzony jesienny deser.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE