drożdżówki z budyniem i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszne, łatwe do zrobienia domowe słodkie bułeczki, nie sposób im się oprzeć :)Przepis na około 12 - 15 sztuk.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    450 gramów mąki pszennej
    35 gramów stopionego masła
    3 kopiaste łyżki cukru
    2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
    25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)
    1 jajo

    nadzienie:
    2 paczuszki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( takie po 40 g)
    6 łyżek cukru ( z małą górką)
    2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 litr mleka
    2 łyżki masła
    dodatkowo:
    około 10 śliwek + około 2 łyżki cukru
    1 jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
    Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, jajko, tłuszcz, zagniatamy jednolite ciasto.
    Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości.
    W tym czasie wypestkowane połówki śliwek zasypujemy cukrem, mieszamy, by pokrył równomiernie owoce.
    Następnie gotujemy budyń. Z litra mleka odlewamy szklankę, w niej rozprowadzamy proszek budyniowy, cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami masła, kiedy zacznie wrzeć, wlewamy budyń i mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia całości. Budyń studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.

    Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 3 równe części. Dwie odkładamy pod przykrycie, jedną wałkujemy na okrąg o grubości około 1 cm. Wykrawamy krążki o średnicy około 8 - 9 cm centymetrowe, pośrodku robimy zagłębienie na nadzienie. Możemy zrobić je dnem szklanki, lekko dociskając ją na środku krążka, jednak uważajmy by nie przedziurawić spodu.
    W zagłębienie wkładamy budyń ( około 1 łyżki), na wierzch dajemy połówkę śliwki odsączonej z soku.
  • 2. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 5 cm odstępach.
    Czynności powtarzamy do wykończenia całości ciasta.

    Drożdżówki poukładane na blaszce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 15 minut. Po tym czasie brzegi bułeczek smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 20 minut, do zezłocenia.
    Bułeczki można jeszcze oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować