Drożdżówki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Robiąc drożdżówki z budyniem nie mogłam zdecydować się na ich jedną wersję. Jednego byłam pewna, że będą one z różowym budyniem o smaku wiśniowym. Tak powstały moje kolorowe drożdżówki. Pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka suchych drożdży (ja dałam 20 g świeżych)
    3 jajka
    4 i 1/2 szklanki mąki

    ugotowany i ostudzony budyń wiśniowy
    słoik wiśni z syropu lub kompotu
    mak, siemię lniane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego (nie gorącego) mleka wsypać drożdże, wymieszać. Dodać cukier, sól, jajka i mąkę, wyrobić. Dodać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę, krótko zagnieść, podzielić na nieduże porcje, utworzyć kule, rozpłaszczyć, tworząc pośrodku dołek. Na środek drożdżówki kłaść ostudzony budyń. Ciasto posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub siemieniem lnianym. Ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok.18-20 minut w 180°C.

Porady

Można dodać innego smaku budyń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować