Drożdżówki z białą czekoladą i śliwkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo lubimy ciasta drożdżowe. W porze dojrzewania śliwek, na moim stole, nie może zabraknąć pysznych, puszystych drożdżówek ze śliwkami.

Składniki:

  • 500 g mąki
    150 ml mleka
    100 ml śmietany 30%
    30 g drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    cukier waniliowy
    100 g masła
    2 jajka

    Nadzienie:
    125g serka kremowego
    100 g białej czekolady
    300 g śliwek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    30 g płatków migdałowych

    Kruszonka:
    4 łyżki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    20 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z białą czekoladą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto 2. Do miski przesiać mąkę. Dodać drożdże, jajka, śmietanę, sól i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, partiami dodawać roztopione masło i wyrabiać.
  • Ciasto 3. Dobrze wyrobione, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Śliwki 4. Śliwki umyć i osuszyć. Wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki. Posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.
  • Ciasto z dodatkami 5. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 / 45cm. Posmarować serkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Posypać startą na tarce jarzynowej czekoladą i migdałami. Na koniec posypać śliwkami i zrolować.
  • Dzielenie 6. Podzielić na 10 części.
  • Drożdżówki 7. Drożdżówki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Z kruszonką 8. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać drożdżówki.
  • Drożdżówki 9. Piec w temp. 180 stopni 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować