Drożdżówki z białą czekoladą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2.Do miski przesiać mąkę. Dodać drożdże, jajka, śmietanę, sól i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, partiami dodawać roztopione masło i wyrabiać.
3.Dobrze wyrobione, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4.Śliwki umyć i osuszyć. Wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki. Posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.
5.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 / 45cm. Posmarować serkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Posypać startą na tarce jarzynowej czekoladą i migdałami. Na koniec posypać śliwkami i zrolować.
6.Podzielić na 10 części.
7.Drożdżówki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
8.Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać drożdżówki.
Komentarze