Naszła mnie ochota na smaki z dzieciństwa, drożdżówkę z trzema smakami - budyniem, makiem i dżemem. Jest bardzo konkretna, z dużą ilością dodatków. Smakuje wyśmienicie!
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na 4 dużych lub 6 drożdżówek:
Mąka pszenna - 300g
Cukier - 30g
Drożdże - 15g
Masło - 30g
Mleko - 100ml
Jajko - 1szt
Sól - szczypta
Masa makowa:
Mak mielony - 50g
Mleko - 100ml
Cukier - 1 łyżka
Bakalie - 50g (u mnie rodzynki i żurawina)
Masło - 1 łyżeczka
Drożdżówki "trójsmak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Ma być lekko ciepłe, a masło powinno się całkowicie rozpuścić. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut.
Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta - resztą mąki i cukru, jajkiem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. W razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka.
Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się za dodatki.
Masa makowa:
Do gotującego się mleka dodajemy mak, cukier, masło i bakalie. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa będzie gęsta. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300 m mleka i z mniejszą ilością cukru. Powinien być gęsty. Jeśli w budyniu zrobiły wam się grudki, można przetrzeć go przez sitko.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy wyższy rant. Na środku każdej bułki układamy budyń, masę makową i dżem.
Ranty smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny być zarumienione.
Jemy po ostudzeniu ;)
Komentarze