Drożdżówki serowo-budyniowe z winogronem

0 (0 ocen)

ciasto na drożdżówki robi się błyskawicznie, miesza za pomocą łyżki

Składniki:

  • Ciasto:
    30 g drożdży
    100 ml ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    250 g mąki
    1 jajko
    1/4 szkl. oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:
    200 g sera twarogowego,
    3 łyżki śmietany
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżka budyniu waniliowego
    dodatkowo cukier do smaku
    winogron

    Kruszonka:
    2 łyżki margaryny,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki mąki

Drożdżówki serowo-budyniowe z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 9 części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie: ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę.
    Gdy ciasto podrośnie szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy winogron. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min.

Porady

jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy