Drożdżówki serowo-budyniowe z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 9 części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie: ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę.
Gdy ciasto podrośnie szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy winogron. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min.
Komentarze