Drożdżówki Pasztetówki

5 (183 ocen)

  • Średni

Chrupiące bułeczki dla miłośników pasztecików. Do tego korniszon i pyszna przekąska gotowa!

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - mąka pszenna + extra do posypania: 240 gramów
    - woda letnia: 150 mililitrów
    - drożdże instant: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 2 szczypty
    - jajko do posmarowania: 1 sztuka
    NADZIENIE:
    - pasztetówka lub pasztet: 350 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - woda: 5 łyżek
    - majeranek suszony: 1 łyżka
    - pieprz świeżo mielony: 0.5 łyżeczki
    - sól: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Drożdżówki pasztetówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z pasztetówką 1. Wsypujemy do miski mąkę i sól. W letniej wodzie rozpuszczamy dokładnie drożdże a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Oprószamy lekko mąką, wkładamy do miski, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 35 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy pasztetówkowy farsz. Zdejmujemy skórkę z pasztetówki, kroimy na małe kawałki, dodajemy wody, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz i odrobinę soli. Całość dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Gotowe.
  • 3. Kiedy ciasto już urosło posypujemy stół mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je w kształt prostokąta około 40x25cm, smarujemy pasztetówką. Następnie delikatnie zawijamy dłuższy bok, tworząc tzw. roladę. Za pomocą ostrego noża kroimy ją w plastry grubości 1,5cm. Układamy na wysmarowanej tłuszczem tacce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut gdy wierzch się ładnie zarumieni. Smakują najlepiej zaraz po wyjęciu z ogórkiem konserwowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Majeranek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować