Drożdżówki pasztetówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypujemy do miski mąkę i sól. W letniej wodzie rozpuszczamy dokładnie drożdże a następnie wlewamy do mąki. Dodajemy olej. Zagniatamy ciasto, powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Oprószamy lekko mąką, wkładamy do miski, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 35 minut.
2.W tym czasie przygotowujemy pasztetówkowy farsz. Zdejmujemy skórkę z pasztetówki, kroimy na małe kawałki, dodajemy wody, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz i odrobinę soli. Całość dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Gotowe.
3.Kiedy ciasto już urosło posypujemy stół mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je w kształt prostokąta około 40x25cm, smarujemy pasztetówką. Następnie delikatnie zawijamy dłuższy bok, tworząc tzw. roladę. Za pomocą ostrego noża kroimy ją w plastry grubości 1,5cm. Układamy na wysmarowanej tłuszczem tacce. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut gdy wierzch się ładnie zarumieni. Smakują najlepiej zaraz po wyjęciu z ogórkiem konserwowym.
Komentarze