350 g mąki orkiszowej jasnej
20 g otrąb owsianych
1 opakowanie drożdży instant
100 g masła
5 g cukru
Szczypta soli
1 duże jajko
100 ml mleka 1,5%
2 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
40 g mąki orkiszowej jasnej
10 g otrąb owsianych
30 g masła
30 g erytrolu
Drożdżówki orkiszowo-otrębowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć mąkę, otręby, cukier, sól i drożdże. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i mleko. Wyrobić ciasto. Wyrabiać około 3 minuty i dodać masło. Dalej wyrabiać, aż całe masło się wchłonie. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. O tej porze roku potrwa to nie dłużej niż godzinę.
2.Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 7 porcji i uformować kulę i spłaszczyć ją na placek. Przy pomocy obmączanej szklanki ( dna) zrobić zagłębienie. Do zagłębienia włożyć kawałki wcześniej pokrojonego rabarbaru.
3.Do małej miseczki przełożyć mąkę, otręby i erytrol. Wymieszać. Dodać kawałki masła i rozetrzeć w palcach. Ułożyć na drożdżówkach. Zostawić na 10 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-22 minuty, do zrumienienia.
Komentarze