Drożdżówki odrywane z borówkami

5 (183 ocen)

Pachnące i smaczne domowe drożdżówki do odrywania z borówkami i orzechową kruszonką.

Składniki:


  • 0,5 kg mąki pszennej
    200 ml mleka
    2 łyżki maślanki
    4 łyżki cukru
    40 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżka esencji waniliowej
    50 ml oleju
    sól szczypta
    Kruszonka
    100 g orzechy włoskie tarte
    50 g mąki pszennej
    50 g cukru
    70 g zimnego masła
    Nadzienie
    300 g borówki amerykańskie
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 mniejsze jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki odrywane z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st. Kruszonka; zimne masło,mąką,orzechy i cukier zagnieść. Nadzienie;borówki wymieszać z mąką i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować