Drożdżówki z nutellą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W sam raz na drugie śniadanie...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto: 1 kg mąki
    0,5 l mleka
    kostka margaryny (roztopionej i przestudzonej)
    12 dag drożdży
    5 żółtek
    1 szklanka cukru

    1 op. nutelli

Drożdżówki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka oraz z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy żółtka, cukier, mleko oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodajemy margarynę, ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Każdą cześć ciasta wałkować w prostokąt pociąć na paski 5 cm posmarować nutellą i zwijać. Drożdżówki układać na blasze i zostawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Na blaszcze mieści się 9 drożdżówek.

Komentarze

Podobne przepisy