Drożdżówki maślane z serem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto drożdżowe jest mocno maślane. Drożdżówki są bardzo delikatne, z pyszną rumianą i chrupiącą skórką. Nadziane twarogiem, w środku są miękkie i wilgotne. Ciasto możemy wykorzystać także na rogaliki, ciasteczka i wiele innych różnorodnych wypieków słodkich i wytrawnych.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Drożdżówki maślane z serem




    SKŁADNIKI: na 16 dużych drożdżówek; czas przygotowania: 4 godziny

    50 g drożdży (świeże)
    250 ml zimnego mleka
    250 ml zimnej wody
    kostki lodu (4-6)
    1,2 kg maki
    100 g cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka soli
    500 g zimnego masła ale dające się rozwałkować

    FARSZ SEROWY:

    500 g półtłustego twarogu
    1 jajko
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki kaszy manny

    Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem, kaszą i jajkiem. Pozostawić w lodówce.

    Dodatkowo jedno roztrzepane jajko i mąka do podsypywania ciasta.













Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciasto

Drożdżówki maślane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ułożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej i lekko rozwałkować na duży kwadrat. Wstawić do lodówki na pół godziny, żeby dobrze zastygło.

    Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem, kaszą i jajkiem. Pozostawić w lodówce.

    Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać mleko oraz wodę i wszystko rozpuścić. Na koniec włożyć kostki lodu i dobrze schłodzić.
    Do drewnianej niecki lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jaja, wlać zimne drożdże wymieszane z wodą i mlekiem. Wyrobić ciasto jak na pierogi.
    Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  • 2. Gotowe ciasto lekko rozwałkować, na środku ułożyć schłodzone masło, złożyć jak kopertę. Podsypują blat mąką, rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Prostokąt złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie ponownie rozwałkować, złożyć trzy razy i schować na kolejną godzinę do lodówki. Po godzinie powtórzyć czynność.
  • 3. Po trzech etapach, ciasto najlepiej przekroić na pół.
    Delikatnie rozwałkować pierwszą część ciasta na duży kwadrat o grubości 0,5 cm. Posmarować 2/3 ciasta połową farszu z twarogu, przykryć nie posmarowaną częścią ciasta, na które zakładamy pozostałą 1/3 część z serem. Tak powstały pas kroimy na 8 jednakowych drożdżówek. Drożdżówki lekko rozciągamy i skręcamy w przeciwne strony.
    Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w dość dużych
    odstępach, aby się ze sobą nie skleiły, tak jak to było w moim przypadku.
    Pozostawić na ok. 30 minut, żeby urosły. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C na złoty kolor ok. 20 minut. Tak samo przygotować drugą część ciasta z farszem.
  • 4. Drożdżówki są bardzo delikatne o maślanym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką.
    Jeśli zostaną nam na drugi dzień, najlepiej podgrzać je w opiekaczu i będą tak samo chrupiące i świeże, jak pierwszego dnia.
    Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki powinny być zimne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować