Drożdżówki marchewkowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie; 50 dag marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy na puree. Do mski przesiewamy make, dodajemy drożdże, mleko, cukier, odrobine soli i mieszamy. Następnie porcjami dodajemy puree z marchewki zagniatając ciasto. Na samym końcu partiami wlewamy masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Jeszcze lekko będzie nam się kleić do rak ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzine. Truskawki przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukier i gotujemy aż owoce się rozgotują, sok wyparuje i nabiorą gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na małe porcje. Każdą forujemy w kulke, spłaszczamy, na środku stawiamy szklanke dnem, dociskamy, robiąc wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy 2-3 łyżki powideł truskawkowych. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Następnie brzegi bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25 min w tepm.170-180C. Do zarumienienia. Ciasto jest pięknie żółciutkie a marchewka wcale nie jest wyczuwalna. Po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem i siekanymi pistacjami.
Komentarze