Drożdżówki makowo-marcepanowo-pomarańczowe z kawową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
Po tym czasie rozwałkowujemy na długi prostokąt.
2.Rozsmarowujemy na nim masę makową.
Nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową i rozsmarowujemy dżem.
Całość zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.
Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm ( około 22 sztuki).
Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
3.Przygotowujemy polewę.
W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder, kawę i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.
Po zdjęciu z ognia dodajemy mleko w proszku i energicznie i dokładnie mieszamy.
Każdą drożdżówkę polewamy łyżeczką polewy i ozdabiamy skórką kandyzowaną.
Komentarze