Drożdżówki “jajka sadzone”

  • wyświetlono: 84 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W sezonie letnim nie może ich zabraknąć. Te drożdżówki skradły serce mojego syna, wyglądem przypominają jajko sadzone, więc podczas degustacji było trochę śmiechu. Drożdżówki nadziane twarogiem, a w środku pyszna i soczysta morela, takie śniadania i kolacje lubimy najbardziej.

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

6-10 szt.

Ciasto:

50 ml ciepłego mleka
7 g drożdży instant
70 g masła
200 ml kefiru
1 żółtko
1 łyżeczka płaska soli
50 g cukru
400 g mąki pszennej luksusowej typ 550

Nadzienie:

250 g twarogu w kostce (półtłusty)
50 ml mleka lub śmietany, jogurtu co masz pod ręką
12 g kaszy manny
opcjonalnie cukier waniliowy
3-5 moreli

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki “jajka sadzone”

  • Morela.1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki, wymieszać i pozostawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować, odstawić na 10-15 min.
    Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać, wrzucić wyrośnięte drożdże, żółtko, wlać kefir i zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok. 10 min. ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
    Po godz. wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformować wałek i pokroić na kawałki (u mnie akurat lubimy większe drożdżówki, więc zrobiłam 6 szt. ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt. wyjdzie).
    Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę, układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
    Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce.
    Nadziać twarogiem (składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce), w środek twarogu wgnieść połowę moreli, boki posmarować rozbełtanym białkiem.
  • Morela.2. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. do zarumienienia, piec w temp.180 C.

Porady

Gotowe drożdżówki można polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latotwarógDeserśniadaniedla dzieciMorelekolacjaowocedrożdzówkinadzieniedzieckoowoce sezonowejajka sadzone

Komentarze

Podobne przepisy

JAJKO SADZONE Z PARÓWKĄ

Dodane przez: JOANNA 55a

JAJKO SADZONE Z PARÓWKĄ

Śniadanie dla ukochanego a truskaweczka...

bulki

Dodane przez: Aninka88

Dwusmakowe drożdżówki na krupczatce

Zachciało mi się drożdżówek, ale...

drożdżówki zawijane z serem

Dodane przez: babka w formie

drożdżówki zawijane z serem

Proponuję Wam dzisiaj przepis na...

Jajko sadzone ze szparagami i boczkiem

Dodane przez: bogusia82

Jajko sadzone ze szparagami i boczkiem

Jajko sadzone ze szparagami to...

Jajka faszerowane pieczarkami

Dodane przez: 2milutka

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane są idealne nie...

Drożdżówki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Drożdżówki z Serem

Uwielbiam wypieki drożdżowe,szczególnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE