Drozdzowki do odrywania z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonałe na sniadanie,podwieczorek, wycieczkę,do pracy i gdziekolwiek indziej:) Nie musze więcej pisać,bo smak drożdżowek kazdy zna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Skladniki na ok 15 bułeczek.:
    1/2 kg mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    3 dkg drozdzy,
    1 szklanka mleka,
    1/2 łyzeczki soli,
    2 żółtka,
    60 g masła
    Dodatkowo:
    2 łyzki dzemu truskawkowego,
    truskawki (ok 10-15 sztuk)

Drozdzowki do odrywania z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieple mleko wlewamy do miski,dodajemy drozdze i cukier.Mieszamy.
    Po rozpuszczeniu sie drozdzy dodajemy sol,żółtka.Mieszamy.
    Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Dodajemy do rozczynu.Wsypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy na jednolite ciasto.
    Po zagnieceniu ciasto przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 1/2 godziny do wyrosniecia.
  • 2. Truskawki myjemy,kroimy w plasterki,mieszamy z dzemem.
    Po uplywie w/w czasu formujemy z ciasta małe kule,spłaszczamy je i na srodek kładziemy kawalki truskawki.Zlepiamy brzegi i układamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
    Gotowe bułeczki odstawiamy na ok 20 minut do wyrosniecia.
    Po tym czasie pieczemy w temp.160 stopni ok 25 minut-do zrumienienia.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Buleczki przed upieczeniem mozna posypac kruszonką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy