Drożdżówki Czekoladowo-Pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Drożdżówki są czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem serowym. Chciałyśmy by zachwycały swoim wyglądem a zarazem smakiem :)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - drożdże (świeże): 20 gramów
    - woda (ciepła): 1 łyżka
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - cukier waniliowy: 18 gramów
    - cukier: 30 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - masło (miękkie): 175 gramów
    - kakao gorzkie: 1 łyżka
    - pomarańcza (skórka starta): 1 sztuka
    NADZIENIE:
    - twaróg: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - budyń (proszek): 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżki
    - masło (miękkie): 1 łyżka
    DODATKOWO:
    - jajo: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery

Drożdżówki czekoladowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etap 1 1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i łyżką cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać rozpuszczone drożdże, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z pomarańczy i 1 jajko. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać drugie jajko, wyrabiając ciasto (ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.

    Miskę z ciastem przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny.
  • Etap 2 2. W międzyczasie przygotować nadzienie: ser zmielić (miałam swojski twaróg) dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.
  • Etap 3 3. Ciasto pokroić na 8 równych kawałków. Rozwałkowywać 2 kawałki na jednakowej wielkości placki (niezbyt grube) podsypując odrobiną mąki. W jednym placuszku wyciąć serduszko foremką a na drugim nałożyć masę serową.
  • 4. Przykryć placek z nadzieniem serowym drugim plackiem z wyciętym serduszkiem. Docisnąć górną część do dolnej by ciasto się skleiło. Wyciąć foremką okrąg (u mnie foremka z wzorkiem).Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 - 2 godziny.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Ja dodatkowo posypałam drożdżówki kruszonką. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Drożdżówki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku. Ja lubię jeszcze cieplutkie:), dlatego na drugi dzień sobie je podgrzewam. Smacznego!

    http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/12/drozdzowki-czekoladowo-pomaranczowe.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować