REKLAMA

Drożdżówki budyniowe z truskawkami i poziomkami polane białą czekolada z orzechami

wyświetlono: 48 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Domowe drożdżówki z budyniem i owocami, soczystymi, aromatycznymi poziomkami oraz truskawkami. Polane słodką polewą z białej czekolady i orzechów laskowych. Idealne do zabrania na piknik lub słodką przekąskę w ciągu dnia gdy złapie nas mały głód.

opublikowany: 06.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    150 ml ciepłego mleka
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    600g mąki pszennej ( u mnie tortowa)
    100 g roztopionego, przestudzonego masła 82%
    200 ml ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    Budyń:
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    500 ml mleka
    1 łyżka masła 82%
    Polewa:
    2 łyżki mleka
    200 g białej czekolady z orzechami
    Dodatkowo:
    truskawki
    poziomki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski. Dodać sól, cukier, mąkę oraz wlać mleko.
    Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem.
    Wlać mleko, masło oraz dodać wyrośnięty zaczyn.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Budyń: Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu, w trakcie gęstnięcia dodać masło ,cały czas mieszając.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe, małe bułeczki, każdą spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie np. dnem od małej szklanki/ kieliszka.
    Wgłębienia wypełnić budyniem.
    Wierzch udekorować poziomkami oraz pokrojonymi w plasterki lub cząstki truskawkami.
  • 5. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 6. Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka.
    Polewać oblać zimne drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

Najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem zimnego mleka.. :)

kategoria: Pieczywo bułki drożdżówka Desery opublikowany: 29.04.2020 | wyświetlono: 1028 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: amaranthrose amaranthrose

Drożdżówki z truskawkami

Puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką

kategoria: Ciasta drożdżówka opublikowany: 07.06.2018 | wyświetlono: 862 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Drożdżówki z truskawkami i orzechami włoskimi

Odchudzone drożdżówki

kategoria: Ciasta ciasto drożdżowe drożdżówka Desery opublikowany: 15.06.2020 | wyświetlono: 85 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: alaaa alaaa

Tort pavlova z truskawkami i poziomkami

Delikatnie, słodko i pysznie.

kategoria: Ciasta torty kremówka tort z owocami opublikowany: 16.07.2013 | wyświetlono: 2638 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Drożdżówki z truskawkami

Obowiązkowe w sezonie na truskawki :)

kategoria: Ciasta ciasto drożdżowe drożdżówka opublikowany: 25.06.2018 | wyświetlono: 515 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE