drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

dzieci je uwielbiają

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąka pszenna,
    1 szk mleko,
    0,5 szk cukier,
    5 dkg drożdże,
    2 szt jajka,
    1 łyżeczka cukier waniliowy,
    100 gr masła,
    sól szczypta
    Kruszonka,
    100 gr mąka pszenna,
    50 gr cukier,
    50 gr masło zimne,
    śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać ,dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać jajka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Zagnieść dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, rozpuszczone letnie masło i wyrabiać na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości.
  • 2. . Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka. Na środku robimy wgłębienie ugniatając palcami i pozostawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia
  • 3. .Drożdżowe kołka posmarować białkiem, do wgłębienia dać po 2 śliwki przekrojone na połówki i pozbawione pestki,skórką do dołu.Śliwki posypać cukrem.Na górę rozkruszyć kruszonkę
  • 4. Piec około 25 min w 170 st
  • 5. posypać kruszonką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować