1.Mleko podgrzać ,dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać jajka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Zagnieść dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, rozpuszczone letnie masło i wyrabiać na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości.
2.. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka. Na środku robimy wgłębienie ugniatając palcami i pozostawiamy na 15 min do ponownego wyrośnięcia
3..Drożdżowe kołka posmarować białkiem, do wgłębienia dać po 2 śliwki przekrojone na połówki i pozbawione pestki,skórką do dołu.Śliwki posypać cukrem.Na górę rozkruszyć kruszonkę
Komentarze