1.Ciasto:
Z 4 łyżek mąki , łyżeczki cukru , drożdży , mleka przygotować zaczyn , odstawić na ok 20min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem i solą , roztopioną , ostudzoną margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia, po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść.
2.Masa borówkowa Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku. Zagotować , od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i przestudzić
3.Ciasto rozwałkować i pociąć na prostokąty o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Bok prostokąta ponacinać w paski na drugim końcu nakładać po 1 łyżce budyniu i po 1 łyżce masy borówkowej zwinąć. Drożdżówki ułożyć na blasze w odstępach i odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 minut. Posmarować roztrzepanym żółtkiem , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.10-15 minut.
Komentarze