drożdżówka z Więcławic Ewy Wachowicz

4.49 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

powiem tak, trochę już napiekłam drożdżówek i muszę przyznać, że ta jest po prostu znakomita ! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    700 gram mąki pszennej
    5 łyżek mąki tortowej na zaczyn
    3 jaja
    2 żółtka
    80 gram drożdży
    1 szklanka mleka
    150 gram cukru
    0,5 łyżeczki soli (dałam połowę)
    1 cukier waniliowy (dałam 1,5 łyżki mojego cukru z wanilią, dostępny w profilu lub na blogu)
    0,5 szklanki oleju
    aromat pomarańczowy (nie dałam)
    kruszonka:
    1/4 kostki miękkiego masła
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mąki tortowej (dałam prawie 0,5 szklanki)
    1 cukier waniliowy (dałam 1,5 łyżki cukru z wanilią)
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Drożdżówka z więcławic ewy wachowicz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówka 1. Cukier, drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną.
    Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręką około 30 minut (dla mnie ciasto było zbyt klejące, więc dodałam trochę mąki, wtedy ciacho było tylko leciutko lepkie, ale dobrze odchodziło od ręki). Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy potroi swoją objętość ( u mnie trwało to dokładnie 70 minut) wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x36 cm i odstawić na 15 minut, aby jeszcze podrosło.
    Ja zrobiłam ciasto z połowy składników, piekłam w keksówce o wymiarach 12x28 i ciasto odstawiłam w formie do wyrośnięcia na 25 minut.

    Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę. Dodałam więcej mąki, by kruszonka lepiej się formowała, ale jednocześnie była miękka i podatna na formowanie "łatek".
    Formować z niej łatki i układać na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować