Drożdżówka z truskawkami i kokosową nutą

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na ciasto drożdżowe, które robi się praktycznie samo. Pięknie wyrasta i obłędnie smakuje. Polecam

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
    1/2 szkl cukru trzcinowego
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl oleju
    3 jajka
    2,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki kokosowej
    200 g truskawek
    kruszonka: 100 g masła
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl wiórków kokosowych
    1/2 szkl cukru trzcinowego
    blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówka z truskawkami i kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkładamy po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, mleko, olej, roztrzepane jajka i obie mąki. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny.
    W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy z nich szypułki, odstawiamy.
    W mniejszej misce łączymy ze sobą masło, mąkę, wiórki i cukier i zagniatamy kruszonkę a następnie wkładamy ją do lodówki.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasto drożdżowe mieszamy łyżką do połączenia się składników i wykładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto drożdżowe układamy w pewnej odległości od siebie truskawki (miejscem po szypułce do góry).
    Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i obficie posypujemy drożdżówkę. Ponownie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę aby trochę podrosło.
    Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kokos Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować