Drożdżówka z serem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

o niesamowitym kształcie - inspirowana przepisami Nebliny na kaszubskie szneki i drożdżówki z truskawkową marmoladą. Polecam - ja się w tym kształcie zakochałam :)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - drożdże: 2.5 dekagrama
    - mleko (może być potrzebne trochę mniej lub troche więcej): 250 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 100 gramów
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka

    - twaróg: 50 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - aromat migdałowy: 1 łyżeczka
    - rodzynki: 0.5 szklanki

    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podaję linki do przepisów Nebliny, którymi się inspirowałam, gdzie m.in. tłumaczy jak zwijać drożdżówkę w ten fantazyjny wzór:
    1. http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/kaszubskie-szneki
    2. http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/kaszubskie-drozdzowki-z-marmolada-truskawkowa
    Na jednym zdjęciu widać również, że tym sposobem można zrobić rogaliki.
  • 2. Ciasto drożdżowe przygotowuję dokładnie tak jak chałkę, tylko daję trochę więcej cukru - 100 gramów na pół kilograma mąki.

    Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 3. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Nadzienie: Twaróg dokładnie mieszamy z żółtkami (białka zostawiamy do smarowania ciasta), cukrem i rodzynkami. Dodajemy aromat migdałowy. Nie miksujemy, w masie mogą pozostać grudki.
  • 5. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,8 cm. Nakładamy nadzienie i zwijamy dokładnie tak jak to opisuje Neblina w swoich dwóch przepisach. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Trochę przestudzone posypujemy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować