Drożdżówka z rodzynkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 3-4 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce). Do wyrośniętego rozczynu wbić jajka, żółtka, dodać sól, resztę cukru, c. waniliowy. Wymieszać wsypać mąkę i wyrabiając stopniowo dodawać rozpuszczone i wystudzone masło. Chwilę wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i żurawinę. Ciasto podzielić na 2 równe części, wyłożyć do wysmarowanych foremek odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut (w ciepłe miejsce). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. ( Składniki na kruszonkę rozetrzeć w dłoniach). Piec 30 minut w temp. 160 stopni.
Komentarze