Drożdżówka z rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To jeden z moich przepisów na ciasto, które smakowało rodzinie. Jestem kucharzem-amatorem.

Składniki:

  • Ciasto: 400 ml wody mineralnej
    ● 1/2 kostki masła
    ● 20 dag cukru
    ● 2 żółtka + 1 jajko
    ● 4 szkl. mąki
    ● 3/4 op. drożdży instant
    Oraz: 3 łodygi rabarbaru
    ● bułka tarta i masło do blachy

Drożdżówka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło roztapiamy, nieco studzimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  • 2. Rabarbar kroimy w kostkę. Ciasto ponownie zagniatamy, dodając rabarbar. Wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę (25x36 cm). Odstawiamy, aż wyrośnie.
  • 3. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C, aż wierzch ciasta zbrązowieje.

Porady

RADY Michała Brożyny Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane ze szklanką mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy