DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna do szklanki mleka, czy kubka popołudniowej kawy

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    pół kostki drożdży
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    rabarbar
    cukier
    kruszonka
    100 g masła
    100 g cukru
    200 g mąki

Drożdżówka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Rabarbar obieramy ze skórki, posypujemy obficie cukrem, taki rabarbar układamy wciskając w wierzch ciasta. Z mąki , cukru i masła robimy kruszonkę, posypujemy ciasto. Pieczemy ok 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy