Drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka pokroić na kawałeczki, wlać wody do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości jabłek, co jakiś czas zamieszać, do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy śliwkowo-jabłkowy-jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić.
2.Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut.
Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie.
Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy ubić rózgą na kogel-mogel.
4.Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia, u mnie to trwało z 40 minut w ciepłym miejscu koło kaloryfera.
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na podsypanej desce mąką i rozciągnąć na dwa pasy.
6.Niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, jeden pas ciasta ułożyć na dnie formy, dodać jabłka lekko je przycisnąć w ciasto.
7.Jabłka nakryć drugim pasem ciasta, docisnąć do jabłek, wierzch posmarować wodą.
8.Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekł wierzch za mocno.
Wystudzone dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta.
9.Cukier puder, kakao, sok z cytryny wsypać do miseczki, gorącej wody dolewać tyle aby lukier był nie za rzadki ale lejący, polać wierzch ciasta i posypać kolorową posypką .
Komentarze