Drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym, jest idealna na świąteczny deser do kawy, herbaty.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, żółtka 3 sztuki "L", jajka 1 sztuka "L", mleko ciepłe 1 szklanka, masło 5 dag, mąka tortowa 55 dag, sól 1 szczypta

    jabłka szara reneta 8 sztuk większe, woda 1/2 szklanki, cynamon 2 łyżki, cukier 3 łyżki, dżem rzadki 300 gram, kisiel cytrynowy 1 opakowanie

    cukier puder 1,5 szklanki, kakao 3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 1. Obrane jabłka pokroić na kawałeczki, wlać wody do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości jabłek, co jakiś czas zamieszać, do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy śliwkowo-jabłkowy-jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 2. Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut.

    Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie.

    Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy ubić rózgą na kogel-mogel.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 3. Do zaczynu drożdżowego wsypać przesianą mąkę, sól, utarte żółtka , wlać mleko z masłem letnie.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 4. Hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut.

    Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia, u mnie to trwało z 40 minut w ciepłym miejscu koło kaloryfera.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na podsypanej desce mąką i rozciągnąć na dwa pasy.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 6. Niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, jeden pas ciasta ułożyć na dnie formy, dodać jabłka lekko je przycisnąć w ciasto.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 7. Jabłka nakryć drugim pasem ciasta, docisnąć do jabłek, wierzch posmarować wodą.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 8. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekł wierzch za mocno.

    Wystudzone dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta.
  • drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami 9. Cukier puder, kakao, sok z cytryny wsypać do miseczki, gorącej wody dolewać tyle aby lukier był nie za rzadki ale lejący, polać wierzch ciasta i posypać kolorową posypką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować