DROŻDŻÓWKA Z MORELAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna drożdżóweczka, idealna i do kubka mleka i do szklanki herbaty czy kawy

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    pół kostki drożdży
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1/2 kg moreli
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone masło,wbijamy jajka- bełtamy, odstawiamy na min pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Morele przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki, wciskamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut. Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Morele Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować