Drożdżówka Oliwki z migdałową kruszonką

5 (165 ocen)

Ostatnio tyle mowy było o drożdżówkach, że nie wytrzymałam i znów upiekłyśmy z Oliwką drożdżówkę. Tym razem z migdałami :)

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    1 szkl ciepłego mleka
    1 łyżka cukru waniliowego
    6 łyżek cukru kryształu
    1 opakowanie drożdży instant
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    kilka kropel olejku migdałowego

    Kruszonka:
    1/4 kostki masła
    1/4 szkl cukru
    1/2 szkl maki

    3 łyżki płatków migdałów

    Lukier:
    1/2 szkl cukru pudru
    3-4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówka oliwki z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka 1. Mąkę wymieszać z drożdżami a następnie wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą w misce za pomocą łyżki. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 45 min). Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy (śr. 22cm) i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  • Sypiemy kruszonkę 2. Kruszonka: wszystkie składniki rozgnieść w palcach aby powstała kruszonka. Część płatków wymieszać z kruszonką.
  • 3. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonka i migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem.

Porady

Opakowanie drożdży instant 7g = 25g świeżych drożdży gdyby ktoś chciał użyć do ciasta świeżych drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować