Drożdżówka z masą orzechową

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Drożdżówka z masą orzechową jest moim pomysłem na popularne w cukierniach drożdżówki z masą budyniową. To popularne ciasto sprawdzi się doskonale podczas długi podróży wakacyjnych. Dodam, iż drożdżowe bułeczki z masą orzechową długo zachowują swoją świeżość.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    400 mąki
    200 ml mleka
    100 g masła
    100 g cukru
    20 g świeżych drożdży
    1 białko
    masa
    150 g orzechów włoskich
    120 g masła
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Drożdżówka z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
    W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
    Orzechy włoskie mielimy. Łączymy z miękkim masłem i cukrem.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8 części. W każdym robimy zagłębienie do którego wkładamy po jednej łyżce masy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem.
    Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować